dijous, 17 de març de 2016

Mines de Sal i Castell de Cardona

El nens i nens de Cicle Superior han visitat un espai turístic que esdevingué una de les mines de sal potàssica més importants del món,  Mina Nieves de Cardona (1929-1990).  Avui, el vell recinte miner és el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un gran equipament cultural que pretén divulgar la importància de la sal, l’excepcionalitat geològica del jaciment i l’aprofitament que l’home ha fet d’aquest recurs natural durant segles.
A més, aprofitant l'avinentesa, hem pogut visitar el conjunt monumental del Castell de Cardona el qual està integrat per elements diversos que són el resultat dels 2.500 anys d'ocupació humana de la seva muntanya. Des dels seus 585 m d'alçària, hom gaudeix d'un domini visual privilegiat sobre la conca fluvial del Cardener i la sal que aflora a Cardona, circumstància que feia d'aquesta muntanya un emplaçament únic per defensar l'accés al seu salí i el comerç de la sal a través de les valls del Cardener.
Construït l'any 886 per ordre de Guifré el Pilós, és una excel·lent combinació d'estils romànic i gòtic. Des del 1976 funciona com a parador de turisme, però se'n pot visitar el recinte emmurallat i passar a la canònica de Sant Vicenç, una mostra del romànic primitiu a Catalunya que va ser consagrada l'any 1040 i que ha estat declarada monument nacional.
Aquest monument nacional constitueix un veritable compendi de fortificació militar. L'explotació de les salines, a cada època, ha deixat la seva empremta a la fortalesa. Va ser seu d'un dels llinatges nobiliaris més influents del país: els Vescomtes, Comtes i finalment Ducs de Cardona, "els rics senyors de la sal" que es van emparentar amb les cases reals europees més importants. El Castell ha estat impenetrable a tots aquells que històricament l'han volgut conquerir, va ser defensat heroicament en la Guerra de Successió (1711-1714) constituint-se com l'últim bastió de la causa austriacista; d'aquí el seu "títol" de darrer bastió de les llibertats catalanes.

https://goo.gl/photos/2atoFGEDGFbx7rbeA
Cliqueu la imatge per accedir a les fotografies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada